Kroon-en brugwerk

In onze praktijk worden vele tandheelkundige behandelingen uitgevoerd. Kronen en bruggen worden gebruikt als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen niet alleen de oorspronkelijke vorm van tanden en kiezen, maar ook de functie. Heeft u een kroon of brug nodig? Neem dan contact met ons op, want wij ontvangen u graag in onze praktijk.

Op deze pagina krijgt u wat algemene informatie over kronen en bruggen. Zo leest u niet alleen wat kronen en bruggen zijn, maar ook hoe deze geplaatst worden en hoe u deze het beste kunt onderhouden. Moet u een kroon of brug laten plaatsen of heeft u het al? Dan is de informatie op deze pagina zeker interessant voor u.

WAT IS EEN KROON?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein. Dit kapje wordt zo gemaakt, dat deze precies over een tand of kies past. Vervolgens wordt het kapje op de tand of kies gelijmd. Door een kroon te plaatsen, krijgt een tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Kronen worden geplaatst als er onvoldoende houvast is voor een vulling. Doorgaans heeft dit te maken met verregaand tandbederf, waardoor een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan. Daarnaast kunt u ook een kroon krijgen om het uiterlijk van een tand of kies te verbeteren. Dit gebeurt vaak bij verkleurde en/of slecht gevormde tanden en kiezen, die voor in de mond staan en dus duidelijk zichtbaar zijn.

WAT IS EEN BRUG?

Een brug vervangt een of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Deze tanden of kiezen worden ook wel pijlers genoemd. Verder bestaat een brug uit twee of meer kronen en een brugtussendeel. Het brugtussendeel wordt ook wel een dummy genoemd. Deze bestaat uit één of meerdere kunsttanden en/of kiezen, die de open ruimte in het gebit opvullen.

Een brug kan geplaatst worden om beter te kunnen kauwen, maar ook om het uiterlijk van het gebit te verbeteren. Verder kan een brug ook geplaatst worden om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan.

Er zijn verschillende soorten bruggen, namelijk:

  • Een gewone brug. Bij deze brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte in het gebit.
  • Een vrij-eindigende brug. Bij deze brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.
  • Een etsbrug. Deze brug wordt geplaatst als de tanden en/of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. De etsbrug wordt gebruikt om één of twee tanden te vervangen. De tandarts plaatst de brug met metalen bevestigingsplaatjes, die met een speciale lijm aan de binnenzijde van de tanden worden geplakt.

WAAR ZIJN KRONEN EN BRUGGEN VAN GEMAAKT?

Kronen en bruggen kunnen van drie materiaalsoorten gemaakt worden. Het gaat om de volgende materialen:

  • Porselein. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een Zirkonium kroon, dit is een kroon van volledig porselein. Kronen en bruggen van porselein zijn erg veelzijdig en worden dan ook in vele situaties toegepast. De kronen en bruggen zijn erg sterk en zien er natuurgetrouw uit.
  • Metaal en porselein. Kronen en bruggen van metaal en porselein hebben een metalen basis. Voor een mooie uitstraling wordt hier een laag porselein op aangebracht.
  • Metaal. Kronen en bruggen van metaal zijn zeer sterk en slijtvast. Wel worden deze kronen en bruggen enkel achterin de mond geplaatst, waar de kleur niet opvalt.


De tandarts zal bepalen van welke materiaalsoort of materiaalcombinatie uw kroon of brug gemaakt wordt.

HOE WORDEN KRONEN EN BRUGGEN GEZET?

Als u een kroon of brug moet laten zetten, is het prettig om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat. Daarom beschrijven we hieronder de diverse stappen die uw tandarts neemt om uw kroon of brug te zetten.

HET AFSLIJPEN VAN DE TAND OF KIES

Voor een kroon of brug geplaatst kan worden, wordt er een deel van de tand of kies afgeslepen. Er moet namelijk genoeg ruimte zijn om een kroon of brug te maken. U kunt eventueel gebruik maken van een plaatselijke verdoving bij het afslijpen van uw tand of kies.

HET MAKEN VAN EEN AFDRUK

Als uw tand of kies voldoende afgeslepen is, maakt de tandarts een afdruk van het gedeelte waar het moet komen. Dit doet de tandarts door middel van een digitale scan van uw gebit met extra aandacht van het te overkronen gebied. De tandtechnieker zal van deze afdruk een gipsmodel maken waarop hij uiteindelijk de kroon kan vervaardigen. Doorgaans duurt dit proces 10 werkdagen.

DE BEETREGISTRATIE

Vervolgens wordt er een beetregistratie uitgevoerd. Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe uw tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar staan. Ook dit wordt geregistreerd met een digitale scan. 

HET BEPALEN VAN DE KLEUR

Komt uw kroon of brug voor in uw mond? Dan moet deze een natuurlijke tandkleur krijgen. Samen met uw tandarts achterhaalt u welke kleur het beste bij uw gebit past. Dit is de kleur die uw kroon of brug krijgt.

HET MAKEN VAN EEN NOODVOORZIENING

Het plaatsen gebeurt niet in een enkele behandeling. Voor u de definitieve kroon krijgt, moet u een tijdje gebruik maken van een noodvoorziening. Dit is een tijdelijke kroon, waar u geen harde of kleverige producten mee mag eten. De noodvoorziening heeft twee doeleinden; uiteraard is het esthetisch en functioneel prettiger een tand/ kies te hebben op de behandelplek, maar ook mag het element niet gaan ‘’verschuiven’’. Tanden en kiezen hebben de neiging snel te verschuiven zodra er ruimte komt. De kans is aanwezig, als dit gebeurt, dat het dan niet meer goed past bij het definitief plaatsen. Als de definitieve kroon klaar is, kan deze geplaatst worden. Op dit moment zal de tandarts uw noodvoorziening verwijderen.

HET VASTZETTEN VAN UW KROON OF BRUG

Voor het vast zetten, gebruikt de tandarts een snelhardend cement. Deze wordt aan de binnenzijde van uw kroon of brug aangebracht. Vervolgens schuift de tandarts alle onderdelen op zijn plaats. Als het stevig aangedrukt is en goed vast zit, bent u klaar.

Biedt uw tand of kies te weinig houvast voor uw kroon of brug? Dan kan uw tandarts eerst een opbouw maken, soms met toevoeging van een glasvezelstift voor extra stevigheid. Hierna wordt de definitieve kroon geplaatst, over de opbouw heen.

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN DEZE BEHANDELING?

De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de soort kroon of de soort brug die u krijgt, maar ook aan het materiaal dat gebruikt wordt en de kosten voor het raadplegen van het tandtechnisch laboratorium. En heeft u een opbouw nodig? Dan zitten hier ook extra kosten aan vast.

Voor u een kroon of brug laat plaatsen, zal uw tandarts u altijd vertellen wat de behandeling gaat kosten. Goed om te weten: sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden de kosten deels of volledig. Controleer uw polisvoorwaarden om te achterhalen of dit bij uw verzekering ook het geval is.

HOE MOET IK MIJN KROON OF BRUG ONDERHOUDEN?

Het is erg belangrijk uw kroon of brug goed te onderhouden. Zeker het tandvlees dat om uw kroon of brug heen zit, moet goed gereinigd worden. Dit doet u door het gebied zorgvuldig te poetsen, met een zachte tandenborstel. Verder kunt u tandenstokers, ragers en/of flossdraad gebruiken om uw gebit extra goed te onderhouden. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierover adviseren.

MEER WETEN OF DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN? NEEM CONTACT OP

Wilt u meer weten over het plaatsen van kronen en/of bruggen? Neem dan contact met ons op. Ook als u een kroon of brug wil laten plaatsen, kunt u contact met ons opnemen. Wij ontvangen u graag in onze praktijk om uw gebit grondig te onderzoeken. Is het inderdaad noodzakelijk om het te laten plaatsen, dan plannen wij deze behandeling graag al op de korte termijn voor u in.