Iedereen wil graag een mooi gebit, zorgeloos kunnen eten en vol vertrouwen kunnen praten en lachen. Helaas lukt het niet altijd om dit uw gehele leven met uw natuurlijke tanden en kiezen voor elkaar te krijgen. Er zijn omstandigheden waardoor tanden en kiezen verloren kunnen gaan. Een gebitsprothese kan een van de overwegingen zijn om weer een mooi gebit te realiseren.
Samen met uw tandarts bepaald u wat voor u de meest geschikte prothese zal zijn.
Naast het inzichtelijk maken wat de behandelmogelijkheden zijn, helpen wij u ook inzichtelijk te maken wat de kosten zijn en voor welke vergoeding u in aanmerking komt. U kan ook steeds bij uw ziekenfonds terecht voor meer gedetailleerde informatie.
Bij ons in de praktijk kunt u terecht voor;
Als u één of meerdere tanden/ kiezen mist dan kunt u een partiële prothese laten maken, oftewel een gedeeltelijke prothese, ook wel plaatje genoemd.
Deze is volledig van tandvleeskleurige kunststof gemaakt, waarin kunsttanden- en kiezen zijn verankerd. De plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. De partiële prothese kan wel voorzien worden van kleine metalen “ankertjes”. Dit zijn metalen haakjes om uw eigen tanden/kiezen. Dit kan alleen als de tandarts heeft gecontroleerd of uw eigen tanden/ kiezen hiervoor geschikt zijn. De ankertjes zorgen ervoor dat het steviger vast zit, maar het kan zijn de ze zichtbaar zijn met b.v. lachen.
Er wordt gekozen voor een partiële prothese als:
Een frame prothese is ook een gedeeltelijke gebitsprothese en is dus alleen mogelijk als u nog eigen tanden en kiezen heeft en deze tanden en kiezen stevig genoeg zijn om het frame “te dragen”.
Deze gedeeltelijke prothese bestaat uit een precies op maat gegoten metalen frame waaraan “kunststof zadels” met kunsttanden en kiezen zitten. De frameprothese rust vooral op de overgebleven tanden en kiezen en soms ook meer of minder op het slijmvlies. De frame gebitsprothese kan bevestigd worden met klemmen of een soort slotje. Een slotje zit doorgaans aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is daardoor niet zichtbaar zoals de klemmen.
Een volledige prothese of kunstgebit dient ter vervanging van uw volledige gebit. Voor een volledige gebitsprothese kan gekozen worden, als al uw tanden en kiezen verloren zijn gegaan of niet meer te redden zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Het kunstgebit zuigt zich vast in de mond (retentie) door het speeksellaagje tussen het kunststof van uw kunstgebit en uw tandvlees. Het kunstgebit rust volledig op uw tandvlees.
Voor gebitsprotheses zijn er verschillende materialen mogelijk. U kunt kiezen tussen kunststof tanden en kiezen of porseleinen tanden en kiezen.
Alle mogelijkheden worden besproken met de patient, om zo een verkeerde keuze te voorkomen.
Indien tanden en kiezen nog getrokken moeten worden, spreekt men van “immediaat prothese”, dit is een tijdelijke noodprothese.
Bij de immediaat starten we met het maken van het gebit voordat uw tanden en kiezen eruit zijn. Op het moment dat de tanden en kiezen getrokken worden is het al klaar. De gebitsprothese zal direct na het trekken over de extractie wonden in de mond geplaatst worden.
Wanneer de extractiewondjes goed genezen zijn en het tandvlees geslonken zal er een nieuwe definitieve prothese gemaakt worden. Dit genezingsproces duurt gemiddeld ongeveer 3 maanden.
Uiteraard zal een kunstgebit nooit een gezond eigen gebit kunnen evenaren, maar met de huidige moderne techniek, kennis en vaardigheden zullen we de functionaliteit en de esthetiek zo goed mogelijk benaderen. Het kan zo gemaakt worden dat dit heel erg lijkt op uw natuurlijke gebit, wat u had. Hiervoor kunt u oude modellen of foto’s mee nemen, zodat dit het beste nagebootst kan worden. Ook is het mogelijk om de situatie nog mooier te maken dan het voorheen was, door bijvoorbeeld de stand rechter te maken of de kleur van de tanden aan te passen.
Als enkele wortels van uw tanden of kiezen behouden kunnen blijven, kan er een overkappingsprothese gemaakt worden. Doordat de wortels als een soort pijlers werken, geeft dit houvast en steun. De druk die ontstaat bij het kauwen wordt grotendeels opgevangen door de pijlers, waardoor de kaak minder snel slinkt en langer goed blijft passen. Deze pijlers kunnen ook met implantaten gemaakt worden. De overkappingsprothese kunt u uit de mond halen.
Soms kan het zijn dat er problemen blijven ontstaan in de functionaliteit van uw prothese. Dan zijn er nog alternatieven mogelijk indien uw kaakbot dit toelaat, te weten het “ klikgebit”.
Een klikgebit wordt vastgeklikt op implantaten in uw kaak. Op de implantaten wordt een steg, staafje, geplaatst waar het gebit op vastklikt. Bij een klikgebit kunt u de prothese er zelf in en uithalen, maar geeft bij het dragen meer zekerheid. De verhemelte blijft vrij, hierdoor heeft u meer smaakbeleving. Ook heeft u geen druk op het tandvlees.
U kunt er ook voor kiezen om uw gebitsprothese vast te laten zetten op uw implantaten. Dit heet een “ all-on-4 prothese. Deze zit vast in de mond en kan er niet door u zelf uitgehaald worden.
Met regelmaat dient dit gecontroleerd en de implantaten gereinigd te worden door uw tandarts.
Voordeel hiervan:
Ook is het mogelijk om een volledige brug van zirkonium te laten maken en deze te bevestigen op implantaten. Hiervoor zijn meestal 6 implantaten nodig en noemen we all-on-6.
Deze stappen worden ingepland na een intakegesprek bij de tandarts.
Een nieuwe is altijd even wennen en zal niet altijd direct lekker zitten. Het voelt anders in uw mond, maar ook uw bovenlip kan iets voller zijn en uw gezicht iets minder ingevallen. Eten en praten kan in het begin ook wat onwennig zijn. Uw mond moet nog even wennen aan, maar dit is na een paar dagen meestal al over.
Het dragen van een prothese kan in het begin hinder geven door drukplekken. De tandarts kan dit op eenvoudige manier verhelpen.
De reiniging van de prothese gebeurd na iedere maaltijd. Dit kan met een protheseborstel en prothesegel om voedselresten te verwijderen en plak en tandsteen te voorkomen. Als u uw prothese en het slijmvlies waarop de prothese rust (kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wang) dagelijks reinigt, voorkomt u vervelende ontstekingen. Uw slijmvliezen kunt u met een zachte tandenborstel en gewone tandpasta masseren.
Daarnaast is het belangrijk dat u regelmatig voor een periodieke controle de tandarts bezoekt om uw gebitsprothese en het eventuele implantaatsysteem in goede staat te houden. Uw tandarts kan u vertellen met welke interval dit voor u het beste is.
Indien u een kunstgebit heeft, is het belangrijk dat u minstens eens per kalenderjaar naar de tandarts gaat om uw kaakbot en prothese te laten controleren. De kaak kan gaan slinken en dit gebeurt heel ongemerkt en zal u in de eerste instantie niet opvallen. Hierdoor kan de prothese niet lekker meer gaan zitten. De tandarts kan kleine aanpassingen maken, zodat het draagcomfort goed blijft.
Heeft u vragen en wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag, eventueel in onze praktijk tijdens een intakegesprek met een tandarts of tandprotheticus. We kunnen u ook helpen met andere behandelingen, zoals facings.
Wilt u direct een afspraak maken om een gebitsprothese te laten plaatsen of te laten repareren? Dan kunt u ook contact met ons opnemen. Het is ook mogelijk het afspraakformulier op onze website in te vullen.